فهرست مطالب

جغرافیا - پیاپی 31 (زمستان 1390)

فصلنامه جغرافیا
پیاپی 31 (زمستان 1390)

  • 322 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/11/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • شهرگی و دگردیسی ساختاری- کارکردی خانه های روستایی / مورد: روستاه ای پیرامون شهر زنجان
    عباس سعیدی، منیژه احمدی صفحه 7
    در سال های اخیر، توجه به جابجایی های روستایی- شهری، از یک سو، و اثرگذاری شهر بر دگرگونی بافت های روستایی، از سوی دیگر، پیوسته مورد تاکید بوده است. این مقاله می کوشد، روندهای تغییر را که زمینه ساز دگرگونی مسکن روستایی و خود زائیده شدت گرفتن جریان های شهری- روستایی، هم چون جریان افراد، اطلاعات، نوآوری و مانند آن، بوده است، مورد بررسی و ارزیابی قرار دهد. فهم این دگرگونی ها مستلزم توجه به جنبه های مختلف این گونه جریان ها و درک مناسب فضای اجتماعی حاکم بر محدوده مورد مطالعه- روستاهای پیرامونی زنجان- بوده است.
    کلیدواژگان: شهرگرایی، دگردیسی ساختاری، کارکردی، مسکن روستایی، روستاهای پیرامونی، زنجان
  • محمدباقر قالیباف، مجتبی روستایی، مهدی رمضان زاده لسبویی، محمدرضا طاهری صفحه 33

    کیفیت زندگی یکی از عواملی است که امروزه در مطالعات برنامه ریزی شهری جایگاه ویژه ای دارد. کیفیت زندگی ضمن دارا بودن ابعاد عینی و وابستگی به شرایط عینی و ذهنی و در نهایت به تصورات و ادراک فرد از واقعیت های زندگی بستگی دارد. امروزه کیفیت زندگی هدف اصلی تمام برنامه ریزی هاست که توسط اندیشمندان و برنامه ریزان تهیه می شود. وجود مشکلاتی مانند ضعف منابع درآمدی، فقدان وسایل حمل ونقل عمومی و خصوصی، نبود فرصت ها و موقعیت های شغلی مناسب، مراکز درمانی، مسکن نامناسب، مشکلات و آسیب های ناشی از نابرابری های اجتماعی، تغذیه نامناسب و مسکن ناپایدار، محله های شهری ما را با چالش هایی مواجه ساخته است. هدف اصلی این تحقیق بررسی شاخص های مرتبط با کیفیت زندگی از دید شهروندان محله یافت آباد شهر تهران است. روش تحقیق توصیفی-تحلیلی مبتنی بر استفاده از پرسشنامه است. تعداد جامعه آماری 250 نفر است و به منظور تحلیل متغیرهای مورد مطالعه، از نرم افزار SPSS و روش های آماری نظیر میانگین پاسخ ها، آزمون آماری پارامتریکT برای متغیرهای مستقل، استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که وضعیت کیفیت زندگی در منطقه مورد مطالعه در زمینه های محیطی، اقتصادی و اجتماعی از دید جامعه نمونه مطلوب نبوده و تنها وضعیت حمل ونقل و ارتباطات از دید جامعه نمونه در حد متوسطی ارزیابی شده است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، یافت آباد، تهران، برنامه ریزی شهری
  • تحلیلی بر نقش وام مسکن در توسعه روستایی / مورد: دهستان سیدابراهیم دهلران
    حسن افراخته، نبی هواسی صفحه 55
    یکی از مهمترین نیازهای توسعه روستایی، مسکن روستایی است. تامین مسکن روستایی اغلب از عناصر مهم برنامه های مختلف توسعه بوده است. در سال های اخیر سیاست وام مسکن روستایی اجرا شده است و دولت از طریق وام مسکن اقدام به حمایت از نوسازی مسکن روستایی نموده است. هدف اساسی تحقیق حاضر بررسی نقش وام مسکن درتامین مسکن روستایی به عنوان اجزای توسعه روستایی و تنگناهای اجرایی آن است. در این تحقیق سیاست “ارائه وام مسکن روستایی”، میزان توفیق و دلایل و عوامل موثر آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. ناحیه مورد مطالعه تحقیق را دهستان سید ابراهیم از توابع شهرستان دهلران تشکیل می دهد. با توجه به ساختارروستاهای مورد مطالعه 60 خانواربه طور تصادفی از روستاهای نمونه تحقیق انتخاب شده و پرسشنامه تحقیق با مراجعه مستقیم به خانوارها تکمیل شده است. اطلاعات جمع آوری شده براساس آمار توصیفی و مطالعه مقایسه ای مورد تجزیه و تحلیل و نتیجه گیری قرار گرفته است. نتیجه نشان می دهد که سیاست وام مسکن روستایی با توفیق کامل همراه نبوده است زیرا در قالب برنامه ریزی سیستماتیک و جامع توسعه روستایی و هماهنگ با اهداف توانمندسازی ارائه نشده است. از این رو اساسی ترین خط مشی برای دستیابی به توسعه روستایی توانمندسازی جامعه بر پایه استعدادهای انسانی و منطقه ای است.
    کلیدواژگان: وام مسکن روستایی، توسعه روستایی، دهلران، توانمندسازی، برنامه ریزی سیستماتیک
  • حسن کامران، محمود واثق، مهدی مینایی صفحه 77
    مطابق تعریفی که علمای اسلام از علم فقه ارائه کرده اند، فقه را عبارت از فهمیدن و دانستن قوانین و احکام شریعت اسلام از طریق دلایل تفصیلی آنها می دانند (شکوری، 1377، 50 49). ایضا در مورد «فقه سیاسی» نیز گفته شده است که، فقه سیاسی اسلام مجموعه قواعد و اصول فقهی و حقوقی است که عهده دار تنظیم روابط مسلمانان با خودشان و ملل دیگر عالم می باشد (همان، 76). طی نوشته حاضر تلاش به عمل آمده تا به بحث و بررسی پیرامون موضوعات و قلمروهای جغرافیایی در چارچوب فقه سیاسی اسلام پرداخته شده و به تبیین قلمروهای ژئواستراتژیکی و واحدهای ژئوپلیتیکی عالم و فرایندهای مرتبط با تقسیمات مکانی و فضایی از این منظر، مبادرت نمائیم.
    کلیدواژگان: فقه، فقه سیاسی، قلمروهای جغرافیایی، دارالاسلام، دارالکفر
  • رحیم سرور صفحه 101
    تحولات شهرنشینی در دهه های اخیر با تغییرات عمده در بافت های شهری همراه بوده است. فرسودگی بافت و پیامد فرسودگی که در نهایت به از بین رفتن منزلت آن در اذهان شهروندان می شوند در اشکال گوناگون از جمله کاهش و یا فقدان شرایط زیست پذیری و ایمنی و نیز نابسامانی های کالبدی، اجتماعی، اقتصادی، تاسیساتی قابل دریافت و شناسایی است. رویکرد حاکم بر این پژوهش «توصیفی –تحلیلی» است. جامعه آماری محلات بافت فرسوده شهر بافق براساس طرح جامع شهر است. شهر بافق دارای مساحتی بالغ بر 1327 هکتار شامل 25 محله بوده که 21 هکتار از آن را بافت فرسوده شامل محلات باغ قاضی، کاکامیر، حوض بازو و محلات باغ لردو، چهار پرگار و باغ بزرگ تشکیل می دهند. بررسی ها نشان می دهد از کل محدوده بافت فرسوده در سال 1389 در حدود 6 هکتار مربوط به کاربری مسکونی است و در ارتباط با تاسیسات و تجهیزات از نظر شبکه گازرسانی و سیستم محل دفع زباله از وضعیت مناسبی برخوردار نیست به ویژه که جمع آوری زباله توسط شهرداری به نحو مطلوب صورت نمی گیرد و آلودگی زیست محیطی به شدت در محدوده بافت دیده می شود. کاربرد مدل ANP در اولویت بندی عوامل تاثیرگذار بر ناکارایی بافت فرسوده شهر نشان می دهد شاخص های اقتصادی و مدیریتی، و در مرتبه بعد عوامل کالبدی، به ویژه وجود بناهای تخریبی و مرمتی بیشترین تاثیر را در ناکارآمدی بافت دارند. بررسی ها بر اساس الگوی تحلیلی SWOT در ارتباط با شاخص ها و عوامل تاثیرگذار روشن می سازد که در زمینه مطالعات طبیعی محیطی، کاربری اراضی، شبکه معابر، مسکن، اقتصادی، مشارکت ساکنین و مدیریتی سازمانی، سازمان های متولی مدیریت بافت فرسوده در شهر بافق موفق نبوده اند و از قوت ها و فرصت های موجود در جهت کاهش نقاط ضعف و تهدیدات موجود در محدوده بافت فرسوده شهر بافق با برنامه عمل نکرده اند به طوری که ارزیابی عوامل داخلی با 81/1 و ارزیابی عوامل خارجی با 13/1 نشان دهنده این موضوع است. در نهایت راهبردها و برنامه هایی چون قائل شدن نقش قانونی برای شورایاری های محلات در امر بهسازی و نوسازی، حمایت و تشویق از تجمیع قطعات ریزدانه، مشخص کردن متولی واحد بافت های مسئله دار، واگذاری بافت های فرسوده از طریق طرح های جامع و ارائه تسهیلات مالی به ساکنین در امر ساماندهی بیشترین تاثیر را در مدیریت مطلوب بافت فرسوده شهر بافق دارند.
    کلیدواژگان: ظرفیت سنجی، برنامه ریزی، توانمندسازی، بافت فرسوده، شهر بافق
  • محسن سرتیپی پور صفحه 125
    دسترسی مناسب و آسان به انرژی موتور رشد و توسعه و پیشرفت کشورهاست. تصمیم گیری و برنامه ریزی دولت ها در این زمینه اثرات مستقیم بر زندگی مردم و جامعه دارد. (World Bank،2002) هم اکنون محدودیت و گرانی سوخت های فسیلی، بحران زیست محیطی، و آلودگی ناشی از آنها جستجوی منابع انرژی تجدیدپذیر را به موضوعی پر اهمیت تبدیل نموده است.
    وسعت کشور و پراکندگی جغرافیایی حدود 130000 آبادی و مکان مسکون و طرحهای رشد و توسعه اقتصادی این مناطق، نیاز روز افزون به انرژی را تا دهه های آینده همچنان تداوم خواهد بخشید. ارتقاء کیفیت زندگی و رونق کار و اشتغال در روستاها به طور فزاینده ای تحت تاثیر تامین انرژی پایه و ارزان موردنیاز در مزارع، صنایع روستایی و تبدیلی است به طوری که توسعه مناطق روستایی می تواند عمیقا تحت تاثیر بحران های انرژی و قیمت آن قرار گیرد. انرژی موردنیاز جمعیت روستایی عمدتا شامل انرژی حرارتی خصوصا برای پخت وپز، تامین آبگرم، گرمایش، و انرژی برای فعالیت های تولیدی معیشتی مانند خشک کردن محصولات، پمپاژ آب، صنایع دستی، ماشین های کشاورزی، روشنایی عمومی، صنایع تبدیلی و مانند آن است.(Zhang Ji-G،1982) با توجه به اینکه توسعه روستایی نیازمند سرمایه گذاری در بخش های صنعت، کشاورزی و خدمات روستایی است تامین انرژی ارزان و پایدار بخش های مذکور نیازی ضروری است.
    این مقاله با هدف شناسایی و معرفی انواع انرژی های تجدیدپذیر و استعداد مناطق مختلف کشور برای به کارگیری آنها در توسعه و عمران مناطق روستایی تهیه شده است. بخش اول به مقدمه، طرح مسئله در خصوص ضرورت روی آوردن و به کارگیری منابع انرژی تجدیدپذیر می پردازد. بخش دوم معرفی مهمترین انرژی های تجدیدپذیر را مورد توجه قرار داده و استعداد مناطق مختلف کشور جهت بررسی امکان به کارگیری انرژی های خورشید، جزر و مد، زیست توده، زمین گرمایی، باد، و نیروگاه های کوچک برق آبی را مشخص می کند. بخش سوم و انتهایی رویکردهای پیش روی برای به کارگیری انرژی تجدیدپذیر و گسترش آن در مناطق روستایی و انواع انرژهای مناسب تجدیدپذیر برای به کارگیری در فعالیت های متنوع روستایی را پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: روستا، عمران روستایی، انرژی تجدیدپذیر، پهنه بندی کاربردی انرژی
  • قدیر فیروزنیا، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، محبوبه ولی خانی صفحه 149
    رشد و گسترش خانه های دوم از پدیده های مهم دوره معاصر است. امروزه در اکثر کشورهای جهان به ویژه در کشورهای پیشرفته این پدیده از رونق زیادی برخوردار است. در ایران نیز با رونق شهرنشینی به ویژه در دو دهه اخیر این پدیده با شتاب بیشتری گسترش یافته است. با توجه به ماهیت پدیده گردشگری (خانه های دوم)، بروز تغییرات زیست محیطی و اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی ناشی از گسترش آن در نواحی روستایی اجتناب ناپذیر است. گسترش این پدیده می تواند اثرات مطلوب و نامطلوبی بر جای بگذارد. لذا ضروری است که آثار و پیامدهایی که در روستاها بر جای می گذارد مورد بررسی قرار گرفته تا زمینه برای ساماندهی آن میسر شود. دهستان تاررود در بخش مرکزی شهرستان دماوند از جمله نواحی ییلاقی استان تهران است که در دهه های اخیر ساخت ویلا در آن به شدت افزایش یافته است. این امر تغییرات زیادی در سه بعد اقتصادی، اجتماعی و محیطی به همراه داشته است.
    در این مقاله سعی شده با استفاده از روش توصیفی تحلیلی به این سوال پاسخ داده شود که گسترش خانه های دوم چه پیامدهایی بر جای گذاشته، و آیا پیامدهای مثبت گسترش این پدیده بیش از پیامدهای منفی آن است؟ اطلاعات لازم با استفاده از سه پرسشنامه روستا (4عدد)، خانوار ساکن (128 عدد) و صاحبان ویلا (104 عدد) به دست آمده است. نتایج نشان داد که پیامدهای منفی اقتصادی، اجتماعی و کالبدی ناشی از گسترش خانه های دوم در منطقه مورد مطالعه بیش از آثار مثبت آن ها است.
    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، خانه های دوم، ساخت ویلا، آثار و پیامد، دماوند و دهستان تاررود
  • سعدالله ولایتی، فریده خانعلی زاده صفحه 171
    حوضه آبریز کارده با مساحتی معادل 611 کیلومترمربع در شمال شرقی ایران واقع شده است. سازندهای زمین شناسی این منطقه، متعلق به دوران دوم زمین شناسی بوده و سنگ آهک های مزدوران بخش عمده منطقه را پوشش می دهد. نتایج حاصل از بررسی های انجام شده درباره هیدروکلیماتولوژی منطقه نشان می دهد که اقلیم منطقه نیمه خشک و سرد بوده و رژیم بارش آن مدیترانه ای است. ژئومورفولوژی آن جوان و توپوگرافی آن رابطه مستقیم با ساختارهای زمین شناسی دارد یعنی طاقدیس ها ارتفاعات و ناودیس ها دشت های میان کوهی را می سازند. لیتولوژی سازند همراه با عملکرد فرآیندهای تکتونیکی که منجر به انحلال و ایجاد درزه و شکاف در سنگ ها شده است، شرایط لازم را جهت تشکیل اشکال نه چندان تکامل یافته کارستی فراهم کرده است. مهمترین اشکال کارستی منطقه عبارتند از کارن، شکاف های انحلالی، حفرات انحلالی، غارها و گالری های کوچک که در امتداد درزه و شکافها و گسل ها گسترش یافته اند و بیانگر ارتباط بین این اشکال و ساختارهای تکتونیکی منطقه هستند. در این تحقیق به منظور پی بردن به ارتباط بین تکتونیک و کارستزایی، اقدام به اندازه گیری شیب و امتداد درزه ها و گسل ها در 4 ایستگاه شده است. نتایج بدست آمده از بررسی های صحرایی و مقایسه آن ها با اطلاعات موجود در اسناد سنجش از دور نشان می دهد که جهت غالب درزه ها در منطقه با جهت گسل ها انطباق دارد. همچنین مشخص شده است که اشکال کارستی بیشتر در امتداد همین درزه ها بوجود آمده است. از طرف دیگر قسمت اعظم دره رودخانه کارده با ساختار زمین شناسی منطقه یعنی گسل ها و چین ها نیز همخوانی دارد. بنابراین تکتونیک نقش موثری در ایجاد اشکال کارستی منطقه مورد مطالعه داشته است.
    کلیدواژگان: ژئومورفولوژی، کارست، تکتونیک، درزه، گسل، کارن، حوضه کارده
  • عبدالحمید نظری، جواد عادلی صفحه 191
    یکی از ویژگی های اقتصاد روستایی در ایران کمبود سرمایه در میان خانوارهای آن است، که خود ناشی از عوامل مختلف خاصه سطح پایین درآمد است. بنابراین روستاییان (لایه های مختلف اجتماعی) با توجه به شرایط مکانی- زمانی به منظور تامین منابع مالی مورد نیاز به بخش های مختلف از جمله بخش رسمی (دولتی) و بخش غیررسمی (سلف خران، مغازه داران) روی می آورند.
    این پژوهش با تکیه بر تفاوت های مکانی- فضایی، بصورت تطبیقی در دو ناحیه کوهستانی و جلگه ای در سطح شهرستان آزادشهرواقع در استان گلستان انجام گرفته است. روش شناسی تحقیق توصیفی- تحلیلی است که با تکیه بر داده های پیمایشی و همچنین در بحث مبانی نظری از اسناد بویژه سند برنامه های پنج ساله توسعه بهره گرفتیم. بدین ترتیب تعداد 208 خانوار، از 27 نقطه روستایی انتخاب شده اند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده اقدام به تکمیل پرسشنامه نموده ایم که با استفاده از نرم افزارهای Excel و Spss تجزیه و تحلیل گردید. نتایج حاصله از تحقیق نشان می دهد:اگر چه دولت توانسته است با ورود به عرصه تامین مالی روستاییان از طریق سیستم بانکی دست بخش غیررسمی(سلف خران، رباخواران) را کوتاه کند، اما با توجه به اینکه 2/82 درصد اعتبارات پرداختی از منابع داخلی بانک ها و 8/17 درصد از تسهیلات کم بهره تکلیفی (یارانه ای) دولت بوده است بنظر می رسد به عنوان یک نهاد سود جو بوده است تا حمایت کننده.
    یافته های میدانی نشان می داد که میانگین درآمد یک خانوار قشر ثروتمند 8/3 برابر خانوارطبقه متوسط و4/8 برابر خانوار طبقه فقیر بوده است. همینطوردر حالی که ثروتمندان 4/26 درصد کل جامعه نمونه را تشکیل می دهند اما مقدار وام دریافتی آنها 7/1 برابر وام طبقه متوسط و 2/2 برابر طبقه فقیر است.
    سهم متوسط وام دریافتی ناحیه کوهستانی نسبت به ناحیه جلگه ای کمتر بوده است (17/134 میلیون ریال در مقابل 31/120 میلیون ریال) و همچنین توزیع وام در میان اقشار مختلف ناحیه کوهستانی ناعادلانه تر از ناحیه جلگه ای است. عامل فاصله از کانون های توزیع کننده (با توجه به استقرار بانک ها در شهرها) و امکان دسترسی بیشتر اولا برای ساکنان جلگه و ثانیا برای طبقه ثروتمند کوهستانی به دلیل داشتن وسیله ایاب و ذهاب در نحوه بهره مندی از تسهیلات بانکی بسیار موثر بوده است.
    مقایسه اثربخشی اعتبارات خرد در بین لایه های اجتماعی دو ناحیه حاکی از آن است که به تبع وضعیت بهتر درآمدی و بالا بودن متوسط وام دریافتی قشر ثروتمند، اثرگذاری تسهیلات از جنبه های مختلف (ایجاد شغل، نسبت وام به کل سرمایه گذاری و افزایش درآمد) نسبت به قشر پایین (ضعیف) بیشتر بوده است.
    کلیدواژگان: اثربخشی، اعتبارات خرد، طبقات اجتماعی، شهرستان آزاد
  • حمید برقی، دکتریوسف قنبری، مهندس محمود سیف الهی صفحه 215
    از اوایل دهه هفتاد با تغییر قوانین و معیارهای شناخت شهر و روستا در تقسیمات کشوری، تبدیل روستاها به شهر و شکل گیری مراکز شهری کوچک در مناطق روستایی که از دهه 1970 در سایر کشورها به عنوان یک اقدام برای توسعه مناطق روستایی شروع شده بود نمود بیشتری یافت. حال با عنایت به این موضوع و کارکردهای شهرهای کوچک این سوال مطرح است که پیامدهای این اقدام بر جمعیت این مناطق و خانوارهای ساکن در آن جیست؟ لذا این تحقیق با هدف بررسی روند جمعیت و نظرات ساکنان روستاهای ارتقا یافته به شهر و نقاط پیرامون آن، از تبدیل روستاها به شهر انجام شده است. روش تحقیق اسنادی و پیمایشی و جامعه آماری خانوارهای ساکن در شهر اژیه و روستاهای حوزه نفوذ آن در استان اصفهان است که در سال 1375 از تبدیل روستای اژیه شکل گرفته است. حجم نمونه 190 خانوار ساکن در شهر اژیه و روستاهای حوزه نفوذ آن بوده که به صورت تصادفی و روش نمونه گیری سهمیه ای از شهر اژیه و روستاهای پیرامون انتخاب شده اند. براساس نتایج تحقیق، 5/73 درصد از پاسخگویان از این اقدام (تبدیل روستا به شهر) ابراز رضایت نموده و میزان رضایت از محل سکونت در 2/52 درصد خانوارهای ساکن در شهر اژیه، نسبت به قبل از شهر شدن بیشتر شده است. تعداد زیادی از ساکنان شهر به بهبود شرایط زندگی در آینده امیدوار شده و کمترین امیدواری در روستاهای حوزه نفوذ غیرمستقیم شهر وجود دارد. در خصوص ارائه خدمات به ساکنان در شهر نسبت به قبل از شهر شدن بهبود به چشم می خورد. ولی در خصوص محل تامین انواع نیازها قبل و بعد از این اقدام، تفاوت چندانی ایجاد نشده است. بنابراین تبدیل نقاط روستایی به شهر، با افزایش میزان رضایت از محل سکونت، افزایش امیدواری به بهبود شرایط زندگی در آینده و افزایش ارائه خدمات به ساکنان، باعث تثبیت جمعیت و کاهش مهاجرت می شود. لذا این کار می تواند اقدامی مناسب در خصوص تثبیت جمعیت در این مناطق برای جلوگیری از ایجاد مشکلات بیشتر در شهرهای بزرگ تر باشد. بدین جهت لازم است دولت با سرمایه گذاری در زیرساخت های این شهرها به تقویت بنیه اقتصادی آنها بپردازد و مشوق های مناسب را برای مشارکت مردم و سرمایه گذاری بخش خصوصی در فعالیت های تولیدی و خدماتی آنها فراهم نماید.
    کلیدواژگان: توسعه روستایی، روستا، شهر، شهرهای کوچک شهر اژیه، تبدیل روستا به شهر
  • محسن رنجبر، فاضل ایرانمنش صفحه 235
    با توجه به اینکه تالاب ها معمولا تحت تاثیر متغیرهای دریایی و رودخانه ای هستند وتغییرات در دینامیک دریا ورودخانه برروی آنها اثر می گذارد، شناخت این تاثیرات موجبات برنامه ریزی های بهتر برای حفظ و نگهداری آنها به دست می دهد. در پیشانی دلتاها و جبهه مقدم تمامی تالاب های جزر و مدی سواحل شمالی دریای عمان منطقه پیکانها و یا سدهای ماسه ای قرار دارد. در این تحقیق، فرایندهای هیدرودینامیکی دریای عمان و از طرفی فرایندهای تاثیرگذار از سوی محیط خشکی مانند میزان بار رسوبی حمل شده از رودخانه ها به ساحل در تغییرات دوره ای پیکان ماسه ای کوه مبارک و منطقه چلبی در شمال دریای عمان بررسی شده است. برای این منظور، از تصاویر ماهواره ای در دوره های زمانی مختلف استفاده و با استفاده از نرم افزار Arc GIS وIlwis تجزیه و تحلیل شده است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که با توجه به مورفولوژی خط ساحلی این منطقه میزان جابجایی در طول خط ساحلی بیشتر از سایر نقاط ساحلی است. بررسی تغییرات دوره ای نشان داد بیشترین رشد طولی پیکان ماسه ای در یک دوره 11 (از سال 1371 تا 1382) بیش از 3300 متر بوده در حالی که در یک دوره 36 ساله (از سال 1335 تا 1371) رشد پیکان ماسه ای فقط 1500 متر است. این افزایش منجر به تغییرات درسطح تالاب چلبی و تالاب های حاشیه دریا دراین منطقه شده است. تغییرات متناوب دوره ای دراثرجذر و مد و امواج و نیز تغییرات دبی رودخانه ها وجریان های ورودی به خورها و میزان بار رسوبی ناشی از این تغییرات جریان رودخانه ها باعث این تغییرات و جابجایی پیکان های ماسه ای و به تبع آن تغییرات تالاب ها شده است.
    کلیدواژگان: سنجش از دور، مورفودینامیک ساحلی، تالاب چلبی، تغییرات تالاب های جزر مدی جریان های دریایی، دریای عمان، تنگه هرمز
  • عزت الله قنواتی، امیر کرم، مرضیه آقاعلیخانی صفحه 255
    سیلاب یکی از مخاطراتی است که امروزه بشر با آن مواجه است و هر ساله خسارات مالی و جانی فراوانی را به دنبال دارد. در این پژوهش سعی شده تا نواحی با بیشترین ظرفیت تولید رواناب و سیل در حوضه فرحزاد با استفاده از مدل فرایند تحلیل سلسله مراتبی تعیین شود. در این زمینه لایه های اطلاعاتی مربوط به شاخص NDVI، تراکم زهکشی، فاصله از آبراهه، بارش، انحنا پروفیل و پلانیمتریک، شیب، لندفرم ها، کاربری اراضی و لیتولوژی مورد استفاده قرار گرفته است. در نقشه نهایی پهنه بندی خطر سیل خیزی نواحی با خطر بسیار بالا در بخش های شمالی و بالادست حوضه واقع گردیده اند. اغلب نواحی با خطر سیل خیزی بسیار بالا در شیب های بین60-80 درصد با بارش 400-1000 میلیمتر و واحد های کوهستانی با شیب زیاد واقع گردیده است.بسیاری از این پهنه ها در فاصله 300 متری از آبراهه فرحزاد واقع گردیده اند. پهنه های با خطر سیل خیزی بالا در اطراف پهنه های با خطر سیل خیزی بسیار بالا هستند. این نواحی شیب های بین 40-60 درصد را شامل می شود. شاخص NDVI در هر دو پهنه نشان دهنده فقر پوشش گیاهی است.
    کلیدواژگان: پهنه بندی، سیلاب، مخاطرات، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، فرحزاد
  • سیدرامین غفاری، محمدعلی رجایی ریزی، لیلا دوستی ایرانی، اسماعیل نصیری هندخاله صفحه 277
    به طور کلی اشتغال و شاخص های مربوط به آن مبین کیفیت اقتصادی جمعیت است. چنانچه بسیاری از اندیشمندان توسعه و علوم اقتصادی، شاخص اشتغال را نبض قابل سنجش میزان سلامت و رکود و فلاکت اقتصادی جامعه قلمداد می کنند و از این دیدگاه، با بیکاری، رکود، تورم و فقر، به یکدیگر پیوسته اند و تاثیر چرخان و متقابل آنها می تواند، اقتصاد ملی را به سقوط مطلق سوق دهد. در این مقاله سعی شد با به کارگیری روش های علمی و مدون، به بررسی و تجزیه و تحلیل داده های برگرفته از نتایج سرشماری سال های مختلف و در ادامه با توجه به نتایج به دست آمده به اثبات فرضیات بپردازد. در نهایت نتیجه ای که از این پژوهش حاصل شد را می توان چنین بیان نمود که اشتغال این استان به سمت خدمات میل می کند و ادامه این روند در طی دهه های آینده رشد بخش خدمات و در کنار آن کاهش رشد سایر بخش های اقتصادی را در سطح استان و شهرستان ها را شاهد خواهیم بود.
    کلیدواژگان: اشتغال، اقتصاد ملی، قلمرو ملی، خدمات
|
  • Abbas Saidi, Manizheh Ahmadi Page 7
    In recent years، concern for the unwilling rural-urban migration، in one hand، and the urban influences on transformation of rural fabric، on the other، has increased steadily. This article is centered on the studying and evaluating the change processes، which caused the main structural-functional dispositions of rural housing، evolved by the intensity of urban-rural flows of people، information، innovation، etc. In considering the outcoming transformations، the different aspects of these flows should be met، by a thorough understanding of the dominant social space affecting the development of housing in area under study، i. e. the peripheral rural settlements in the Zanjan Township.
  • M. B. Ghalibaf, M. Roustaie, M. Ramezanzadeh Lasboyee, M. R. Taheri Page 33

    Life quality Is severely affected by time and place. Criteria and constituting factors differ in terms of period of time and geographical place. On other hand، quality of life with having objective aspects and dependence to objective and subjective conditions and at last it depend on imagination and perception from life reality. Today، improvement of quality of life is aim of all plans that made by planners. There are problems like weakness of income source and damage caused by social inequality and nourishment and unsustainable house، all of them caused to be challenged city community of life quality. This paper is to evaluate indicators related to life quality، from citizen viewpoint of yaft abad in Tehran city. The method of this research is survey based on use of questioner. number of statistic population is 250. in order to analyze variable under study، it used statistic method like parametric test for independent variable with spss software. The findings show life quality of situation in this area was not favorable regarding economic، social and environmental aspects in view of sample population. only situation of transportation and communication is evaluated in middle level in view of sample population.

  • Analysis the Role of Housing Credits on Rural Development. / The Case of Rural district of Saied Ebrahim (Dehloran)
    Hasan Afrakhteh, Nabi Hawasi Page 55
    Rural housing is on of the most important needs of rural development. Providing the rural hosing often has been the main component of different development plans. The policy of rural housing loan has executed in recent years and the modernization of rural housing is supported by the government. The main aim of this paper is considering the impact of housing loan in providing rural habitat as an component of rural development and its executing shortages. In this research، the policy of rural housing loan and its effective factors has been analyzed. Study area of this research is rural district of Saied Ebrahim in Dehloran. 60 households have been selected randomly from sample villages according to rural settlements structure. Research questionnaire have been completed via direct reference to households. Collected data have been analyzed through descriptive statistic and cooperative study. The results indicate that the policy of rural housing loan has not been fully succeeded because it has not provided accordance with systematic planning and empowerment. Therefore the Fundamental policy to achieving rural development is the empowerment of society base on human and regional potentialities.
  • Hasan Kamran, M. Wasseq Page 77
    Islamic Scientists define «science of jurisprudence» as comprehension and knowledge of Islamic lows and edicts from theirs explicative reasons and justrification. s (Shakouri، 1377، 49-50). Concerning «political jurisprudence» they believe that political jurisprudence of Islam contains the entire regulations and jurisprudent sentences that are responsible of relationships between Muslims and other nations in the world (Id، 76). In this study، we try to discuss about geographic subjects of territories within Islamic Jurisprudence and to explain his relation with geostrategic and geopolitical frontiers and territories in other local subdivisions.
  • Rahim Sarvar Page 101
    Living in a city transformations have been with main changes in urban textures. Oldness of the textures and it''s result which ended whit losing of it''s esteem on citizen''s minds، is known and precepted as different forms: decreasing or lackness of subsisting and secure conditions and also frame، social، economic and foundation confusions. The methodology of this case study is analytical & descriptive and the statistical societies are the Bafgh old texture districts. Applying ANP model on priority ranking of effective factors on inefficiency of old texture shows that economic & management indexes have the most effect. At the next rank there are frame factors especially destructive and denotative buildings which are the causes of texture inefficiency. The examinations according to SWOT analytical pattern related to effective factors & indexes clear that land usages، passages networks، dwelling، economic، managers- organizations & residents partnership، management custodian organizations for old textures have not been successful on natural & environment studies and have not a good plan to use the existing strengths and chances in order to decrease the existing weaknesses and threats on Bafgh old texture territory somehow internal factors evaluation with 1/81 and external factors evaluation with 1/13 show it. Finally policies and plans like considering lawful role for district consulting departments to renovating affairs، supporting & encouraging microlithic segments collecting، assigning custodians for problematic textures، committing old textures by comprehensive plans and providing financial budgets to the citizens in order to being welfare have the most effect on desirable management for Bafgh old textures.
  • Mohsen Sartipipour Page 125
    The proper access to energy is the growth engine for development of countries. Planning and decision making of government regarding issue have directed the influence on people and society. Now days the limitation and costliness of fossil energies، environmental crisis and their pollution، have made the search for renewable energy one of the most important subjects to consider. The geographical expansion and vastness of our country about 130000 ''Abadi'' and serives and economical growth and development of these areas، increases the need of energy in future decades day by day. Improving the quality of life، work field and employment in villages، increasingly depend on providing required basic and affordable energy in farms، village industries and conversable energies، in this case the development of rural areas can extremely depend on energy crisis and its price. The focus on the development of villages requires longtime investment in industry، agriculture and rural service sections، provides affordable and sustainable energy in above fields is the fatal requires needs. This article is written with the aim of recognizing and introducing types of renewable energies and ability of different parts of the country for using those energies for development of rural areas.
  • Gh. Firouzni, A.R.Eftekhari, M. Valikhani Page 149
    Developing and boosting tourism and its consequence، the formation of the second homes، is one of the most remarkable phenomenon of the present and twentieth century. Rural districts is one of the most dominant places which have been used in this domain and that is why an important part of second homes are located and developed in rural districts. The increase of second home can influence the mentioned issues both positively. In Iran the rural districts are advantageous to recreational ـtouristy interests and therefore urban dwellers have set up building second homes districts for spending their free time and feeling at east. The beginning and development of this phenomenon has made up changes in three economic، social، and cultural domains. The general purpose of this study is examining the effects of the development of second homes in rural districts. In order to achieve this aim the two methods of field work and library study have been used. It is worth mentioning that is this study، after providing the general and theoretical framework، the field work method was used for collecting data from the case of study and the situation of the second homes. Three kinds of questionnaire (village 4، dweller128 and second homes owners 104) were prepared. After completing the questionnaires، SPSS and EXCEL software were used for analyzing the data. The analysis could reveal that by the view of the dweller، the negative economic، social and cultural effects which are the result of the development and formation of the second homes are more than its positive effects.
  • S.Velayati, F. Khanalizadeh Page 171
    Kardeh basin with 611 square kilometers of area is located in the north east of Iran. The geological formations belong to the Mesozoic era and major parts of the region are covered by Mozdouran limestone. The results of the investigations of the region''s hydro-climatology show that the climate of the region being semi-dry and cold having Mediterranean rainfalls. It has a young geomorphology and its topography is directly linked to the geological structures، meaning that anticlines form the highlands and synclines form mid-mountains plains. The most important Karstic systems in the region include; Karen، dissolved fissures، dissolved cavities، caverns، and small galleries which are distributed along joints، fissures and faults and are indication of the relation between these systems and tectonic structures. To discover the relation between tectonic activities and Karstic systems، some works have been implemented such as; measuring the azimuth of joints and fasults in 4 stations. Comparison of the field investigation results with the available information in remote sensing documents indicated that the prevailing joint system directions coincide with those of faults. Also، it was observed that Karsts are formed mostly along these joint systems. On the other hand، the most parts of Kardeh River plain is largely compatible with geological structures like faults and folds. Therefore، tectonic activities had an important role in formation of Karsts in the region.
  • A. Nazari, J. Adeli Page 191
    One of the features of rural economy in Iran is the shortage of capital among rural families which is caused by various factors، especially low incomes. Therefore، rurals (different groups) considering the local and spatial conditions For to gain Need financial resources، inclined to join formal (government) and informal sections. This study is conducted comparatively in mountainous and plain areas of Azadshahr in Golestan province، based on the local-spatial differences. Research methodology is a descriptive- analysis one based on the survey data. Also in the discussion of theoretical principles، some documents such as Five-year development plans are used.
  • H. Barghi, Y. Ghanbari, M. Seifollahi Page 215
    The conversion of rural areas to urban areas and small cities forming in rural areas that have been started in other countries as a developmental issue of rural areas from the decade of 1970 became a phenomenon from the first years of 1970 decade along with some changes in the laws and criteria of village and city recognition. Now، according to this topic and the functions of small cities، this question is raised that، what are the backwashes of this issue on the population of these areas and their residents. So، this research has been done in order to investigation of population trend and the viewpoints of prospering villages residents to cities. The research method is documentary and field analysis and the statistical society are the residential families across the city of Egiye and its villages in the province of Isfahan which has been formed from the Egiye village، in the year of 1375. The sample composed of 190 families which were selected by random and proportional method from the above mentioned city and its villages. According to results around 73. 5 percent of respondents were satisfied of this action، conversion of village to city، and the satisfaction level of residential place has been increased in 52. 2 percent of families compared before.
  • M. Ranjbar, F. Iranmanesh Page 235
    Since the Wetlands and river and sea are often influenced by variables and changes in ocean dynamics and their impact on river، Recognition these effects lead to a better understanding of planning for maintenance، it will achieve. Arrows or sand dams in front of all the frontal delta and tidal wetlands area are located on the northern coast of Oman. In this study، the hydrodynamic processes of Oman and the processes affecting the environment in times of drought such as the amount of sediment transported by rivers to the coast in Changes periodically، and the arrows in the holy mountain of sand Chalabi in northern Oman has been studied For this purpose، the time period of use of satellite images with the use of Arc GIS software and Ilwis is analyzed. The results show that the morphology of the coastline of this region، the displacement along the coastline is more than other coastal areas. Periodic variation showed the greatest growth in longitudinal sand arrows 11 (from 1371 to 1382) was more than 3300 meters، while in a period of 36 years (from 1335 to 1371) of sand arrows are only 1،500 m be. This growth leads to changes in wetlands and a lagoon bordering the sea in this area has been Chalabi. Intermittent cyclical changes in the tide and waves as well as changes in river discharge and sediment load of streams input to estuaries and river flow changes with arrows moving sand causes these changes and consequently changes in wetlands has been.
  • E. Ghanavati, A.Karam, M. Aghajani Page 255
    Flood is one of the risks that faces human today and causes many financial losses and damages to human lives every year. This study has tried to determine areas with highest capacity of runoff production in the Farahzad basin using AHP model. The data layers that use in this research are: NDVI index، drainage density، distance from the river، precipitation، profile and planimetric curvatures، slope، landforms، land use and lithology. The results of this research show that the areas with very high risk are located in the northern parts of the basin and upstream. Most areas whit high-risk of flooding is located in the slope between 60-80 % and 400-1000mm precipitation. These areas include the mountain unit with high gradient. Most of these areas are located in 300 meters distances from the Farahzad channel. The slope of High risk of flooding zones is between 40-60 percent. The NDVI index indicates the poor vegetation in both zones.
  • R. Ghafari, M.A. Rajaei, L. Dosty Irani Page 277
    Generally، employment and criteria related to it show economic quality population. In the event that most of the development and economic scholars declare employment as way for evaluating safety، stagnancy and miserable economic of society. In addition، in this view، stagnancy، inflation and poverty are related to each other by unemployment، and their influence on each other can cause absolute falling of national economic. In an essay we tried to investigate and analyze census data by using scientific and codified method and then prove theories by results. At the end، the results of this study show that employment is going to services and so by continuing this process in the next decade we will have developments of services parts and at the other side releasing development of other economic parts of province.